Het gebeurt wel vaker dat mijn hoofd vol zit met ideeën — gedachtenstromen die mij soms in de war brengen omdat ik er geen begin of einde aan zie. Niet alleen komen die gedachten naar boven bij een creatief beginsel, zoals een tekening of schilderij, het ontwerpen van een website of onderdeel ervan, maar ook wel op het werk als ik wat meer structuur wil aanbrengen in het doolhof van dossiers en wetteksten, of het herinrichten van mijn huis.
Op een gegeven moment was ik op zoek naar een manier om al die dingen te ordenen, en kwam ik terecht bij mindmapping, en meer bepaald via het computerprogramma Freemind.
Dat wat zich in de bovenkamer afspeelt in kaart brengen, zo kan ik ongeveer mindmapping omschrijven. Een techniek om gedachten die mensen over complexe dingen hebben zo volledig mogelijk in een schema op papier te krijgen, en het kan dus ook met de computer. Mindmapping helpt je nieuwe verbanden te zien en op andere ideeën te komen. Vaak start je van vanuit een bepaald onderwerp, en maak je verbanden door delen van het onderwerp links of rechts te ordenen en te verbinden, naargelang het inzicht dat je krijgt tijdens het denkproces.
Mindmapping bestaat wellicht al heel lang, maar werd in de vorige eeuw opgefrist door ene Tony Buzan. Soms wordt het ook wel gebruikt bij leerprocessen, kan het informatie overzichtelijk houden en eventueel de creativiteit bevorderen.
Niet te vergeten zijn er uiteraard ook nog wel de klassieke methoden om gedachten te ordenen door ze weg te schrijven in een dagboek of te vervatten in een gedicht.
Er circuleren heel wat computerprogramma’s die het mindmappen mogelijk maken. Ook met online-uitvoeringen kunt u overal mee uit de voeten. Lijst met links over mindmapping
4 Comments
Je kan mindmaps ook gebruiken om zaken te onthouden. Je neemt een A3 blad en zet in een cirkel in het midden in drukletter het kernwoord. Drukletters blijven visueel beter in het geheugen. Verbindt vanuit de middenste cirkel dan naar de rand kernwoorden. Het beste is gewoon 1 woord. Om het woord te accentueren kan je er best een kleurrijke tekening naast zetten.
Je zal merken dat je een zelfgemaakte kleurrijke mindmap met een behoorlijk aantal kernwoorden veel gemakkelijk onthoud.
Ik word over MindMaps steeds enthousiaster… Brainstormen over mijn blogje, verbeteringen/veranderingen bedenken voor de gang van zaken op mijn werk, zoonlief helpen zijn lessen te structureren, presentaties voorbereiden…
Ik heb Freemind een tijdje gebruikt, maar ben uiteindelijk toch overgeschakeld naar het (niet open source, en te betalen) iMindMap, omdat dat voor mij toch plezieriger werkte. Vooral omdat je er toch ‘organischer’ ogende mindmaps mee maakt.
Omdat ik op mijn werk geen extra software kan installeren, gebruik ik daar meestal het webbased Wisemapping.
Bedankt voor de software-tips, Anne. ‘k Heb ze inmiddels toegevoegd aan de lijst met links.
Mind mapping is zeer voor presentaties, denk ik.