De geschiedenis van
een boeiende ervaring,
een leerproces en
de regelmaat


Hoe het begon

Mario De Zutter, geboren in Waarschoot, 1962.
Tekenen en schilderen is een activiteit die net zoals musiceren als een rode draad door mijn leven loopt.


Soms een uitlaatklep naast andere dagdagelijkse bezigheden, af en toe misschien ook een vorm van medidatie, maar vaak ook een andere vorm van concentratie. Veelal gaat er enig denkwerk vooraf, een plan, en gaandeweg de ervaringen en leerprocessen. Een kunstwerk is eigenlijk nooit af, kan vaak altijd beter, of krijgt soms een vervolg in een volgend kunstwerk.

Eerste schilderij

Begin de jaren ‘80 kocht ik enkele kleine canvassen geprepareerd op karton, met enkele borstels en enkele tubes olieverf. Een liggend naakt uit een magazine was mijn eerste uitgangspunt. Zonder leerschool en met weinig ervaring maakte ik uiteraard wel enkele fouten. Een onderlaag was er niet, maar het oogde niet onaardig voor een beginneling.


Heel veel later, in 2014, nam ik de draad weer op, toen ik via internet allerlei referenties, en lessen wist te ontdekken.

De boodschap

Het is nooit te laat om het penseel weer op te nemen. Het is ook belangrijk om de regelmaat te behouden.


Volgens een vast tijdspatroon schilderen zorgt ervoor dat er dingen worden gedaan. In het verleden is soms gebleken dat kunstwerken niet werden afgemaakt omdat er te veel pauzes werden ingelast. Het ganse proces van kunst maken, blijft leven door het met regelmaat te blijven doen.