Pianoklanken galmen door ons huis

Een echte pianovleugel kan ik niet plaatsen noch mij veroorloven, maar gelukkig is er de uitstekende software die de piano alle eer aandoet.

Eind 2019 was ik aan het experimenteren met de software: Pianoteq. Ik had ergens op internet gelezen dat het de ultieme piano-ervaring was. Ik sloot mijn oude keyboard aan via MIDI en was meteen ingepalmd door dit technisch vernuft. Maar helemaal tevreden was ik niet. Het instrument gaf mij niet het gevoel dat ik op een piano aan het spelen was.

Op zoek naar een nieuw keyboard kwam ik enkele artikelen tegen, die me raad gaven omtrent de keuze van zo’n muziekinstrument. En er is keuze genoeg. Een klavier met gewogen toetsen geeft je ook het gevoel dat je op een echte piano aan het spelen bent, las ik. Je voelt net als bij een echte piano tegendruk. Wat mij betreft hoeven er ook geen overbodige knopjes op te zitten, want de meeste instellingen kun je doen met de software op de computer. Uiteindelijk koos ik voor de Kawai VPC1. Eén ding had ik voor mezelf voorop gesteld: een nieuw keyboard, is een cursus piano volgen. En bij voorkeur via internet. Uit het verleden was al gebleken dat zo’n muziekinstrument na een tijd niet meer bespeeld werd, door gebrek aan techniek en ervaring.

In mijn tienerjaren had ik wel eens gitaarspelen geleerd uit een boek, en notenleer via de muziekschool, maar via internet kan je ook heel wat leren. En het wordt niet meer zo saai gebracht. Doch net als bij het kunstschilderen is ook hierbij de regelmaat van belang. Veel oefenen, dus. Af en toe zijn er oefeningen de je veel moet herhalen vooraleer de spieren in je armen en handen, en vooral ook de motoriek, het doen. Arpeggio's zijn in het begin niet gemakkelijk, maar later heb je daar veel speelgenot aan. Sindsdien ben ik ingeschreven voor een cursus aan Pianote.

Die 88 toetsen houden mij steeds weer in de greep, met vingervaardigheden, en vooral de muziek waar zelfs onze huiskat kan van genieten.

De software Pianoteq

Pianoteq is te gebruiken als zelfstandige software, maar kan ook gebruikt worden als plug-in bij een digitaal audiomontagesysteem (DAW). Een DAW is software waarmee verschillende muziekinstrumenten kunnen gemixt worden, zoals men vroeger deed in een opnamestudio. Tegenwoordig kan men op een eenvoudige laptop studio-opnames vastleggen. In de zomer van 2021 volgde ik via internet een cursus audiomixen met Logic Pro X. Alhoewel ik vooral veel piano speel, is het af en toe nuttig om er een geluidsopname van te maken, want sommige improvisaties komen nooit meer terug. Ook een drumbegeleiding of een bijkomend muziekinstrument kunnen het muziekspelen verrijken.

Reageren kan niet meer.